Fort Campbell - Addition/Repair Ides Clinic Building 5980



Owner: U.S. Army Corps of Engineers

Location: Fort Campbell, Kentucky

Size: 14,633 sq ft

Cost: $3,178,670

Start Date: April 2013

Completion Date: February 2013

Architect: RW Armstrong


Description: The IDES Clinic's purpose is to accommodate soldiers being discharged from the Army. They will go to an IDES clinic and will transition current medical care from the Army to the VA. This project is a design-build with a 12,133-square-foot renovation and with a 2,500-square-foot addition. The building remained occupied during the entire construction duration.The construction work was intended to improve the environment of care, to provide facility compliance with current regulations and standards, and to meet the safety requirements of current health standards. The scope of work included all trades to complete both the renovation and addition, including new HVAC system, a new roof, Anti-Terrorism Force Protection upgrades, ADA compliance entry doors, new fire alarm/mass notification system, upgrades to the electrical system, and new reception desk. This project included work on all three mentioned infrastructure systems, including building envelope, mechanical installation and tie-in, and electrical installation and tie-in. All of this took place on an active hospital campus without interrupting the daily activities of the Blanchfield Army Community Hospital. The heating and cooling system had to remain operational while replacing branch ductwork, fin tube heaters with VAV boxes, controls, and chiller. Restrooms were repaired at night and on weekends. The existing membrane roof was replaced with a metal standing seam system. Robins & Morton had a moisture consultant review the drawings, prior to construction, to ensure that the planned roof, flashings, and tie-ins would work. The existing fire alarm had to remain functional and in place while a new fire/mass notification system was roughed in. The new system was tested at night and tied into the base notification over a weekend. The old system was then demolished. Dust barriers were placed around work areas. All areas were cleaned thoroughly and returned to a working condition before personnel returned to work on the following morning. The team worked to incorporate Sustainable Design and Development features working towards obtaining a target rating of LEED NC Silver.